Jac van Weert geridderd

24 april 2015 - 10:30

Toegekende onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau aan Jac van Weert.

1955 – heden Gilde St. Agatha

Het gilde van Sint Agatha is van oudsher in Heeze de “jong schut” waarvan alleen ongetrouwde mannen (jong gezellen) koning, vaandrig of kapitein konden zijn. Deze traditie is al lang verlaten. De oprichtingsdatum van het gilde is niet precies bekend, maar ligt vóór 1510. In dat jaar was er in Heeze al een altaar en een Broederschap van de Heilige Agatha. In het taxatieregister van geestelijke instellingen uit 1516 komen de dekens van het Sint Agatha altaar voor. De half platte holle koningsvogels dateert naar alle waarschijnlijkheid uit het midden van de zestiende eeuw.
Het huidige hoofdvaandel dateert van 1982. Het is nagemaakt aan de hand van het vaandel van 1888. De afbeelding bevat een rood Bourgondisch kruis met in het midden de patrones Sint Agatha met de tang. In de hoeken Sint Martines (de patroon van de kerk) en de heilige Nicasius. (afkomstig uit Heeze en een van de martelaren van Gorkum). Het anker van hoop en het jaartal. Het oudste koningsschild dateert uit 1628.

Het gilde vervult tegenwoordig een belangrijke maatschappelijke functie binnen de gemeenschap door zich te presenteren bij zowel feestelijke als droevige gebeurtenissen. Het gilde onderhoudt ook nauwe banden met de baron van Tuyll van Serooskerken en brengt jaarlijks een vendelhulde op het kasteel, waarbij vele prominente hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.

Decorandus is bij het gilde begonnen als vendelier en was daarin een vakman. Op vele jaarlijks terugkerende Kringgildedagen wist hij bij wedstrijden eerste prijzen in de wacht te slepen. Hij was een acrobaat met vlag en beoefende het vendelen altijd met volle overgave en zeer fanatiek. Ook als tamboer was decorandus het vak meester en hij was dan ook ruim 10 jaar instructeur bij de tamboers.

In 1996 is decorandus aangesteld als vaandrig. De vaandrig draagt het hoofdvaandel van het gilde en marcheert voor de vendeliers uit. Bij het brengen van een vaandelhulde vendelt de vaandrig voor de andere vendeliers. Hij geeft de goede volgorde van het vendelen aan zodat de andere vendeliers hem kunnen volgen.

Decorandus wil graag dat iedereen zich houdt aan de tradities zoals die eeuwenlang zijn toegepast en beschreven staan in de statuten. Zo wilde hij steevast met het vaandel blijven omgaan en heeft hij nooit meegestreden voor het Koningschap van het gilde omdat hij dan moest stoppen met vendelen.

Als instructeur heeft hij vanaf 1980 tot 2010 de jongeren het vendelen bijgebracht.
Wegens omstandigheden is hij na 2010 moeten stoppen als instructeur. In tijd van nood is hij nog altijd bereid om instructies bij het vendelen te geven of het hoofdvaandel te dragen.